TimmerSelekt Doornenbal ontvangt KOMO-certificaat voor eerste LNV-kozijn

Afgeraden
De combinatie van meerdere houtsoorten wordt in de bouw vaak afgeraden. Maar zegt René Klaassen van de Stichting HoutResearch uit Wageningen, die het project begeleidde:  “We hebben de twijfel bij  architect, aannemer en medewerkers van de ministeries kunnen wegnemen en hen kunnen overtuigen. Het gaat om ruim 1600 m3 hout uit de Nederlandse FSC gecontroleerde bossen van staatsbosbeheer. De bouw raadt het altijd af om twee houtsoorten met elkaar combineren, want dat geeft geheid problemen, wordt er gezegd. Dit project moet het tegendeel bewijzen”, vindt Klaassen.

Ervaring
Ook Carel Doornenbal is een andere mening toegedaan. Doornenbal bracht reeds eerder kozijnen op de markt, waarbij twee houtsoorten worden verwerkt, zoals de kozijnen FSC RoVu en FSC SaVu. Doornenbal is zelf een voorstander van het gebruik van het juiste hout op de juiste plaats: “Wanneer we het FSC hout op de juiste manier toepassen en bij de kritieke delen van het kozijn een duurzame houtsoort gebruiken, is het te kort aan FSC-hout grotendeels opgelost. Omdat we al eerder hebben geëxperimenteerd met twee houtsoorten, hebben we de kennis over hoe de juiste verbindingen te maken en over de juiste lijmtoepassingen, dus wij hebben er alle vertrouwen in.’

Wegnemen van twijfels
Klaassen moest vooral de twijfel wegnemen bij de architect, de aannemer en medewerkers van beide ministeries over de kwaliteit en de kosten van het Nederlandse hout. De hoogwaardigheid wordt vaak betwijfeld in discussies over de kwaliteit van Nederlands hout,” weet René Klaassen. “Nederlands hout zou niet geschikt zijn als timmerhout en krijgt om die reden nauwelijks een hoogwaardige toepassing in de bouw. Ik denk dat het een goede zaak is, dat de ministeries van VROM en LNV nu het  goede voorbeeld gaven door Nederlands hout voor te schrijven in het bestek voor de renovatie van het LNV-gebouw.”  Om de argumenten voor Nederlands hout extra kracht bij te zetten werd besloten om de ruim tweeduizend kozijnen voor het LNV-gebouw te maken uit jong Nederlands hout. “De kozijnen voor het ministerie moeten bewijzen dat het wel kan, zelfs in combinatie met een metalen kader, besluit Klaassen.

LNV-kozijnHet LNV-kozijn bestaat uit een combinatie van hout en metaal. Er zijn twee houtsoorten toegepast. Het grootste deel bestaat uit gelamineerd en gevingerlast inlands FSC lariks, geleverd door Staatsbosbeheer en rondhoutzagerij Assink. De onderdorpels en de onderste delen van de stijlen zijn gemaakt van de Europese hardhoutsoort FSC robinia dit vanwege de hoge duurzaamheid, door deze manier van produceren wordt op een verantwoorde wijze met het hout omgegaan. Met een speciaal toegepast verfsysteem is het kozijn zes jaar onderhoudsarm. In het renovatieproject van het ministerie van LNV worden in totaal 2.200 ‘LNV-kozijnen’ geplaatst. Het project wordt uitgevoerd volgens Concept III, waarbij de kozijnen beglaasd en afgelakt op de bouw worden geleverd.