Crematorium Nijmegen, TimmerSelekt Doornenbal

TimmerSelekt Doornenbal levert Accoya kozijnen voor DELA Crematorium Nijmegen

“Accoya; in duurzaamheid 3 klassen beter!”

“Duurzaam, milieu- en onderhoudsvriendelijk en passend in het groene natuurlijke landschap even buiten Nijmegen”, dat waren de uitgangspunten van Povše & Timmermans Architecten uit Sittard bij de materiaalkeuze voor het nieuwe DELA crematorium aan de Staddijk.

De architect had die keuze ook al gemaakt bij eerdere nieuwe DELA crematoria. Voor hem zijn de kwaliteiten van Accoya dan ook zeer vertrouwd. Voor de houten kozijnen koos hij voor  Accoya, dat die hoge duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid als geen ander materiaal met zich meedraagt. Tevens geeft het een egaler en mooier gevelbeeld.

Willem Jan Bluyssen van Accsys Nederland, producent van Accoya zegt daarover: “Er zijn veel zaken die pleiten voor het toepassen van Accoya Het biedt meer mogelijkheden op het gebied van de profilering. Accoya is in duurzaamheid wel 3 klassen beter dan vele  andere houtsoorten. De transparante kleur waar de architect voor heeft gekozen, krijg je in geen enkele houtsoort visueel zo’n hoogwaardig gevelbeeld en men kan het onderhoud minstens halveren t.o.v. traditioneel houten kozijnen ”, aldus Bluyssen.

TimmerSelekt Doornenbal 100% FSC

Daarnaast is het een FSC-gecertificeerde houtsoort. Dat sluit aan bij de visie van TimmerSelekt Doornenbal die enkel nog FSC hout, uit duurzame bosbouw, verwerken. Twan van Rossum van TimmerSelekt Doornenbal noemt Accoya zelfs de redding van het hout. Hij doelt daarmee op de duurzaamheid, maar zeker op de vormvastheid en onderhoudsvriendelijkheid van het materiaal. “Accoya kan de concurrentie aan met elk ander materiaal. Ook na 30 of 40 jaar ziet het er nog steeds goed uit. Je hebt nooit last van houtrot”.

Keuze voor TimmerSelekt Doornenbal

TimmerSelekt Doornenbal verwierf de opdracht uit een aanbesteding. Toch was het een voor de handliggende keuze.” Een van de aparte disciplines binnen TimmerSelekt Doornenbal is het vingerlassen. Dat was wel nodig om de gevelhoge kozijnen met een lengte van 7,40 meter te produceren. Willem Jan Bluyssen noemt TimmerSelekt Doornenbal een echte promotor van Accoya: “Maar ook een innovatief en betrouwbaar partner. Wanneer het gaat om nieuwe ontwikkelingen lopen ze altijd voorop. Zij stonden ook mede aan de wieg van het Accoya in Nederland en was al in de testfase betrokken bij de ontwikkeling van deze geacetyleerde houtsoort. Ook het eerste in Nederland uitgevoerde project in Accoya werd gerealiseerd door TimmerSelekt Doornenbal. Accoya en Doornenbal staan beiden voor: duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en onderhoudsvriendelijk. “Want geloof me”, zegt Twan van Rossen: “Deze kozijnen zien er ook over tientallen jaren  nog zo uit!”.

TimmerSelekt Doornenbal leverde eveneens de in Accoya uitgevoerde buitendeuren in een dekkende kleur en  de binnenkozijnen van  Iroko hout.