Richard van Dijk, Ballast Nedam

Met nog ongeveer 400 woningen te gaan, vordert de renovatie van de wijk Schollevaar in Capelle aan de IJssel zeer voorspoedig. Hoofdaannemer Ballast Nedam heeft de frequentie van twee woningen per dag opgevoerd naar 3. Het positieve verloop heeft voor een groot deel ook te maken met de keuze voor ketenintegratie. Een gesprek met Richard van Dijk, uitvoerder bij Ballast Nedam over de voordelen van samenwerking.

De uitvoering van het project Schollevaar ligt bijna één jaar voor op de planning. Een enorme versnelling in tijd, die ook een aanzienlijke kostenbesparing oplevert en minder overlast voor de bewoners. Aspecten die doorslaggevend waren in de keuze voor ketenintegratie. Van Dijk: “Samen met de opdrachtgever hebben wij ons in de voorbereiding de vraag gesteld, hoe we het proces konden versnellen, zonder dat de bewoners extra overlast ondervonden. Door te kiezen voor ketenintegratie is dat perfect gelukt. Per woningen hebben we maximaal 12 dagen nodig. In die tijdspanne worden de badkamer en keuken volledig vernieuwd. Van de buitenschil wordt het voegwerk aangepast, de dakbedekking verbeterd en het buitenwerk geschilderd. Het meest ingrijpende aan de gevel is het vervangen van de aluminium kozijnen door hout. TimmerSelekt Doornenbal is daarin een perfecte partner. De samenwerking verloopt vlekkeloos. Ze hebben de logistiek prima voor elkaar… Alle kozijnen komen afgelakt en beglaasd op de bouw en zijn met een clicksysteem snel en eenvoudig te monteren”.

Geolied treintje
De uitvoering loopt als een geolied treintje. Een treintje waarin iedereen weet wat van hem verwacht wordt. Waarin geen schakel mag verzaken, want dan stokt de trein. Elke stagnatie dient tijdig opgemerkt te worden, zodat men een mannetje kan bijzetten. Na een tijd van gewenning verloopt dit proces zeer voorspoedig. Iedereen gaat met elkaar om als collega’s. Er is goed overleg, iedereen houdt zich zeer nauwkeurig aan de planning”, aldus Van Dijk.

Duidelijke afspraken
“Voor de start van een nieuwe fase wordt een strakke planning gemaakt. Bewoners weten lang van te voren wanneer hun huis aan de beurt is en wat ze mogen verwachten. Tijdens de renovatie blijven ze in hun woning. De dag van het uitbreken van vloer en tegelwerk zorgt voor extra geluidsoverlast. Voor de rest proberen we de overlast zoveel mogelijk te beperken.”

Strakke planning
Die strakke planning geeft zowel naar de bewoners als naar de uitvoerende partijen veel rust en duidelijkheid. Iedereen houdt zich aan zijn opdracht en dat maakt dat wij in de aansturing van de uitvoering veel minder problemen hebben. In tegenstelling tot andere projecten maken de mensen in de uitvoering hier volle dagen. Ze voeren eerst hun eigen klus uit. Wanneer vervolgens nog tijd over is, vullen ze hun dag door andere taken over te nemen. Dat zorgt voor een grotere efficiency bij het inzetten van mensen en wordt veel efficiënter met de uren omgegaan”, aldus Van Dijk.

Minder klachten
Minder klachten van bewoners, minder problemen in de uitvoering, alles werkt veel beter. Ook in de communicatie tussen uitvoerende partijen bestaan veel minder misverstanden. Maar het allerbelangrijkste is, dat de eindkwaliteit geweldig is. De bewoners zijn erg enthousiast. Wat eerst een verpauperde buurt was, is nu een frisse en kleurrijke wijk. Een wijk die uitnodigt en waar men met plezier woont. Dat is toch waar het uiteindelijk om gaat”, besluit Richard van Dijk.