introductie SelektMovair+kozijn

Het nieuwe SelektMovair+kozijn van de TimmerSelekt Groep is een houten kozijn voorzien van een ventilerende onderdorpel, de Movair+. De verborgen openingen in deze dorpel zorgen volgens Nico Groot, coördinator bij de groep van timmerfabrikanten, voor een optimaal binnenklimaat. Zo zullen bewoners geen tocht meer ervaren in hun huis en worden andere ventilatiesystemen overbodig.

De TimmerSelekt Groep tekende onlangs een exclusiviteitscontract met ISC, de ontwikkelaar van de ventilerende onderdorpel Movair+. In navolging hierop introduceert de groep van elf timmerfabrikanten, een deurenfabrikant en een vastgoedonderhoudsbedrijf binnenkort het SelektMovair+kozijn. “Bewoners houden de ventilatieroosters in de bovenramen vaak dicht, vanwege vervelende tochtklachten. Met dit nieuwe concept zijn die verleden tijd”, vertelt Nico Groot, coördinator bij Timmer- Selekt Groep. “Ook ventilatiegaten in de gevel of lelijke muurroosters zijn overbodig.”

Wtw-unit
Het SelektMovair+kozijn ventileert een ruimte met behulp van de holle glasvezelversterkte kunststof onderdorpel. In deze dorpel zijn verborgen ventilatieopeningen aangebracht en via een koppeling wordt hij aangesloten op een wtw-unit van ClimaRad. Groot: “Deze unit zorgt voor de luchtaan- en afvoer door de dorpel en kan de lucht voor binnenkomst in een ruimte eerst verwarmen of zuiveren.”

De onderdorpel wordt onzichtbaar in het houten kozijn verwerkt en in dezelfde kleur gespoten. “De opdrachtgever bepaalt zelf welke houtsoort wordt gebruikt voor het hoogwaardige kozijn”, licht Groot toe. “En voor architecten levert het een grotere ontwerpvrijheid op, omdat beeldvervuilende ventilatiesystemen in ramen en muren overbodig worden. Daarnaast is het gebruik van suskasten is niet meer nodig, omdat de onderdorpel een geluidsreducerende werking heeft.”

Energie
Momenteel wordt er nog volop getest met het kozijn, maar tijdens de vakbeurs Energie 2013, van 24 tot en met 26 september in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch, zal de Timmer- Selekt Groep het SelektMovair+kozijn officieel in de markt introduceren.

“De combinatie van de Movair+-dorpel met een naaldhouten kozijn zorgt voor een hoge warmteweerstand, een langere levensduur en een verbetering van het energielabel”, vertelt Groot. “ISC claimt dan ook een EPC-reductie van 0.15 tot maximaal 0.24.” Voor nieuwsgierige partijen staat er bij het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in Rotterdam al een proefopstelling. “De eerste reacties komen binnen en zijn heel positief. We zijn dan ook trots dat we als groep van timmerfabrikanten dit innovatieve product mogen gaan verwerken. Hiermee zetten we wederom een vooruitstrevende stap naar de bouw van de toekomst, waarbij het samen nadenken over nieuwe ontwikkelingen steeds belangrijker wordt.” Het SelektMovair+kozijn is tevens verkrijgbaar met een onderdorpel voorzien van gesloten ventilatieopeningen. “Omdat beide typen dorpels optisch identiek zijn, kunnen ze gemakkelijk naast elkaar worden gebruikt, zonder het gevelbeeld aan te tasten”, aldus Groot. “In sommige ruimten zou je namelijk kunnen volstaan met slechts één ventilerende dorpel, terwijl in grotere ruimten misschien meerdere Movair+-dorpels op hun plaats kunnen zijn.”