Houten kozijn heeft 15 jaar géén onderhoud nodig

Tevreden gezichten bij Carel Doornenbal van TimmerSelekt Doornenbal en Robbert Bleeker van Sikkens als ze de eerste volledig onderhoudsvrije houten kozijnen van de lijn zien komen. Een uniek moment voor de timmerindustrie. Nooit eerder werden kozijnen geproduceerd, die 15 jaar géén onderhoud nodig hebben.

Carel Doornenbal kijkt tevreden toe. Zijn missie is geslaagd, om als eerste producent van houten kozijnen de onderhoudswedloop met elk ander materiaal aan te kunnen. `In 2006 was ik hier al mee bezig. Accoya kwam op de markt en ik voelde dat deze gemodificeerde houtsoort een juiste basis bood voor 15 jaar geen onderhoud. Met de ontwikkeling door Sikkens van de een tweecomponenten coating vielen de laatste puzzelstukjes in elkaar.`

Géén krimp of uitzetting

Het kozijn is gemaakt van Accoya of een combinatie van  Accoya aan de buitenzijde en vuren hout aan de binnenkant het zogenoemde ECO kozijn. Het duurzame Accoya zorgt dat het kozijn niet wordt aangetast door het zware en zilte Nederlandse zeeklimaat. Omdat Accoya zwel- en krimpvrij is wordt de verflaag niet aan uitzetting blootgesteld. `Door de aan de binnenzijde vurenhout toe te passen, kan het kozijn in prijs wedijveren met elk ander houten kozijn. Maar wel met het voordeel, dat de gebruiker in de exploitatiefase een hoge kostenbesparingen realiseert op onderhoud. Het kozijn is toepasbaar in de nieuwbouw als in renovatieprojecten. Bij nieuwbouw uitsluitend met stelkozijn en te plaatsen na de ruwbouwfase.

Optimalisatie van het kozijn

Ook de afwatering en de ventilatie van het kozijn zijn geoptimaliseerd. Een zeer hoogwaardige toegepaste kit zorgt voor extra krachtige verbindingen, die minimaal 15 jaar meegaan. Dorpelafdekkers voorkomen dat de UV-straling de hoekverbindingen aantast. Robbert Bleeker, sales manager exterior Benelux bij Sikkens Nederland zegt over de toegepaste coating:  “De nieuwe Sikkens Duraflex werd al in 2003 toegepast in Scandinavië. Ook werden duurzaamheidstesten uitgevoerd in laboratoria in Florida en Borneo. De extreem hoge luchtvochtigheid, de hoge temperaturen en het overmatige aantal zonuren maken Florida en Borneo tot de ideale gebieden om de coating te testen hoe hij zich houdt onder deze zware omstandigheden. 36 Maanden de lak blootstellen aan het klimaat in Florida, komt overeen met 9 a 10 jaar Midden-Europa. Na die 36 maanden zag de coating er nog precies hetzelfde uit als op de eerste dag. De Sikkens coating is sinds 2008 KOMO-gecertificeerd.

Loslaten en bladderen behoren tot het verleden

De coating dringt diep in het hout door en gaat een chemische verbinding aan met het hout. Het loslaten en bladderen van de verf behoort daarmee tot het verleden.  De toplaag van is veel harder, waardoor de liggende delen bij hagel of steeninslag minder gevoelig zijn voor slijtage. De filmlaag op het kozijn behoudt door de jaren heen zijn elasticiteit en past zich – ook bij grote temperatuurfluctuaties – optimaal aan de ondergrond aan. De uit de automotive industrie afkomstige bestanddelen, geven de coating een langdurige bescherming tegen UV-straling.

Goede vochthuishouding

De uitstekende diffusie eigenschappen van de coatinglaag, garanderen een bijzonder goede vochthuishouding. In tegenstelling tot de meeste verven is dit verfsysteem volledig dicht en kan geen vocht in het hout doordringen. Maar het houtvocht kan er ook niet uit. Om die reden is de lak alleen nog toe te passen op Accoya, een geacetyleerde houtsoort, waar eveneens géén vocht in doordringt.

Harde toplaag

Volgens de internationale richtlijnen HO.03 voor maatvaste houten elementen, moet een coating bestand zijn tegen een minimale oprekking van 20% procent. Fraunhofer, het grootste Europese applicatie-georiënteerde onderzoekinstituut, toonde aan dat het Duraflex coatingsysteem niet alleen de richtlijn van 20% haalt, maar een extreem hoge elasticiteit haalt van meer dan 200%. Het kozijn wordt onder volledige garantie van 15 jaar aangeboden. “Als men dat niet wil, hoeft men er echt 15 jaar niet naar om te kijken”, zegt Carel Doornenbal. `Wil men de glans en de kleur optimaal houden, dan raden we iedereen aan om de twee jaar een eenvoudige wasbeurt te geven met Sikkens Long Life. Nodig is het echter zeker niet”, aldus Bleeker.

Alle drempels weggenomen

Carel Doornenbal en Robbert Bleeker tonen zich bijzonder verheugd met dit unieke product. Nooit eerder kon een timmerfabrikant 15 jaar garantie bieden op het laksysteem. `Ik ben bijzonder blij dat wij als timmerindustrie nu kunnen wedijveren met elk ander kozijn en elk ander materiaal. Onderhoud werd in het verleden vaak gezien als drempel om anders te kiezen. Woningcorporaties, vastgoedeigenaren en kopers kunnen nu ´zorgeloos´ genieten van houten kozijnen. Nederlanders houden van de sfeervolle en ´warme´´ uitstraling van het houten kozijn. De onderhoudskosten en arbeid weerhielden hen soms. Nu zijn alle drempels volledig weggenomen. Lang leve het houten kozijn`, juicht Carel Doornenbal.