Het nastelkozijn; de ideale oplossing bij een krappe bouwtijd

Als er één ondernemer is die de twijfels rond de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van hout radicaal wenst weg te nemen, dan is dat Carel Doornenbal. Al meer dan 20 jaar lang houdt de directeur/eigenaar van TimmerSelekt Doornenbal een kruistocht tegen alle vooroordelen rond het houten kozijn. En steeds meer blijkt Doornenbal terrein te winnen. De laatste nieuwe ontwikkelingen zijn het verbeterde nastelkozijn en het geïsoleerde kozijn.

Het stelkozijn heeft nauwelijks nog introductie nodig. TimmerSelekt Doornenbal kwam echter met een nieuw nastelkozijn, waarvan de detaillering volledig is aangepast. Een groot voordeel is dat er geen metselprofielen meer nodig zijn ter plaatse van het stelkozijn! Daarmee is het nog breder en gemakkelijker toepasbaar. In de ruwbouwfase wordt het stelkozijn geleverd, inclusief folie, vervolgens kan al het metselwerk, voegwerk maar ook het aanbrengen van de raamdorpelstenen, zonder risico van beschadiging van het kozijn, plaatsvinden. En pas in de eindfase van de afbouw worden de kant-en klare kozijnen, afgelakt en beglaasd aangeleverd en via een eenvoudig kliksysteem op zijn plaats gezet. Daarmee realiseert de aannemer een enorme tijdbesparing. Het gebouw is gelijk wind- en waterdicht als de stelkozijnen met folie zijn geleverd waardoor men snel met de afbouw kan starten. Het risico van faalkosten wordt sterk verminderd en de kwaliteit van het eindproduct aanzienlijk verhoogd, omdat het kozijn in de fabriek onder de juiste geconditioneerde omstandigheden wordt geproduceerd en op bouwplaats direct in het werk wordt geplaatst. Deze manier van werken biedt voor alle partijen een win/win-situatie.

Doornenbal: “Wanneer het houten kozijn op deze manier en onder deze omstandigheden wordt geleverd, heeft het een woningbestendige duurzaamheid, maar wordt tevens de onderhoudscyclus tijdens de exploitatiefase behoorlijk verlaagd. De eigenaar van de woning realiseert een aanzienlijke besparing op de onderhoudskosten.

“Kozijnen die op deze manier worden geplaatst garanderen wij een onderhoudsvriendelijk en duurzaam leven”, aldus Doornenbal. “Bouwtijden worden steeds korter. Om binnen die krappe bouwtijd geen onnodige tijd te verspillen en toch een kwalitatief hoogwaardig product te bieden is dit de oplossing”.

Geïsoleerd kozijn, raam en deur
Een andere innovatie van TimmerSelekt Doornenbal is de ontwikkeling van het geïsoleerde hout, dat vanuit de gedachten van energiezuiniger bouwen, steeds meer opgang maakt.  Doornenbal: “Van een kozijn bestaat al snel uit 25% hout. Dus naast het juiste isolatieglas is het van essentieel belang dat het hout goed isoleert, want door die 25% kan nog heel wat warmte verloren laten gaan. Vanuit die gedachten zijn we steeds op zoek naar betere materiaaltoepassingen”. Zo ontstond het geïsoleerde hout, waar Carel Doornenbal eigenlijk al 15 jaar geleden aan ontwikkelde toen bleek de wereld er echter nog niet rijp voor. Ingegeven door het energiezuiniger bouwen en het passiefhuis, brengt het geïsoleerde kozijn energiezuinige oplossingen een stuk dichterbij. Uit onderzoek blijkt dat de warmte-eigenschappen van het houten kozijn veel gunstiger zijn dan tot nu toe werd aangenomen. De ontwikkeling van geïsoleerd kozijnhout draagt nog eens extra bij aan een hogere isolatiewaarde van de houten kozijnen

Nieuwe ontwikkeling
Bij geïsoleerd hout is de opbouw van het hout afhankelijk van wat de opdrachtgever eist. Om een voorbeeld te geven zijn U-waardes van 0,8 W/m2.K geen enkel probleem. In de NPR 2068 wordt voor de stijlen en dorpels van kozijnen van hout uitgegaan van een forfaitaire U-waarde van 2,4 W/(m2•K). De werkelijke waarde is voor houten kozijnen aanzienlijk gunstiger. Doornenbal: “Dat betekent niet alleen dat we met het houten kozijn alle vooroordelen wegnemen, maar dat we met het geïsoleerde kozijn nadrukkelijk inspelen wat ons in de toekomst staat te wachten. Een nog lagere energiecoëfficiënt, als timmerfabrikant zijn wij er klaar voor”.