Het ademende houten kozijn

MOVAIR+ is een nieuw concept dat werd ontwikkeld door ISC uit Schijndel en door TimmerSelekt Doornenbal wordt geïntroduceerd binnen de timmerindustrie. Naast dat het onzichtbaar is opgeborgen onder het kozijn, zorgt de MOVAIR+ voor een beter binnenklimaat en een betere geluidisolatie. Ook door hoofdaannemer Schutte bouw & ontwikkeling uit Zwolle is het nieuwe systeem enthousiast ontvangen. Directeur Tjeerd de Boer zegt over de MOVAIR+: “Veel vliegen in één klap. Je hebt géén tochtklachten meer, het geluid wordt flink gedempt en aan de binnenkant zorgt de ClimaRad voor een gegarandeerd gezonde balansventilatie, gecombineerd met een laag energieverbruik. En we pakken ook nog een extra EPA-label mee.”

Cruciaal voor onze sector
Carel Doornenbal van TimmerSelekt Doornenbal: “Wij zijn trots mee te werken aan deze handshake tussen de bouw en de installatiebranche. Als kozijnproducent zijn wij constant op zoek naar verdere optimalisatie van het houten kozijn. De MOVAIR+ geeft een krachtige meerwaarde aan het houten kozijn en in tijden van verduurzaming zijn deze innovaties cruciaal voor onze sector.”

Energielabel A
Het merendeel van de woningen  waar onderhoud aan wordt gepleegd, hebben het energielabel F en G, maar gaan naar energielabel A. Een forse stap voorwaarts, die de huurder zeker gaat merken in zijn portemonnee. In de tweede fase start UWOON met het aanbrengen van HR++ glas, maar ook met het vervangen van ramen en deuren en het plaatsen van de WTW-installatie van ClimaRad. Deze WTW installatie zorgt er voor dat de warmte die anders verloren gaat, opnieuw wordt gebruikt. Directeur Hans Velten van Climarad: “Wij meten continu de luchtkwaliteit en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. De EPC-waarde wordt verbeterd en de koppeling met een binnenunit geeft een perfecte balansventilatie per ruimte.”

Gepatenteerde oplossing
Deze opwaardering van de woningen naar label A voelt de huurder direct in zijn portemonnee. Het energieverbruik vermindert, waardoor de energielasten een stuk lager uitvallen. Met de nieuwe regels van passief en luchtdicht bouwen en renoveren biedt de Movair+ een functionele en esthetische oplossing, die volledig is gepatenteerd.

Glasvezelcomposiet
De MOVAIR+, een ontwikkeling van ISC uit Schijndel, is gemaakt van glasvezelcomposiet en bestaat voor 60 procent uit zuiver glas met een speciale oppervlakte behandeling. (PU lak). De dorpel is volledig slijtvast en maakt onderdeel uit van het houten kozijn. Je ziet er nauwelijks iets van, maar hij werkt duurzaam. Alle volgens KVT gedetailleerde kozijnen zijn geschikt voor het toepassen van de MOVAIR.

Verlengde levensduur
Carel Doornenbal: “Het meest kwetsbare onderdeel van een houten kozijn het onder paneel, wordt vervangen door de MOVAIR, waardoor de levensduur van het kozijn verder wordt verlengd. In het huidige systeem wordt de onderdorpel bij voorkeur vervangen door tropisch hardhout, maar de MOVAIR is te monteren op elk houten kozijn. De kozijnstijlen kunnen zelfs worden uitgevoerd in een minder milieubelastende houtsoort, zoals naaldhout, accoya of andere thermisch houtsoorten. Daarmee is het milieu een duidelijke winnaar, maar ook de bewoner die een beter leefklimaat en een lagere energierekening krijgt”, aldus Carel Doornenbal.

Eenmalige subsidie
UWOON is een van de Gelderse woningcorporaties die een eenmalige subsidie ontving van de Provincie Gelderland voor het verduurzamen van haar woningen. UWOON gebruikt de subsidie voor vier onderhoudsprojecten. Daarmee worden in totaal 337 woningen energiezuiniger gemaakt. Het onderhoudsproject in de omgeving Sportlaan in Ermelo is met 160 huurwoningen het grootste project.  Begin 2015 volgt nog een project in Ermelo waarbij 30 woningen onder handen worden genomen. In Harderwijk staan voor 2015 twee projecten op de planning waarbij 50 en nog eens 97 woningen extra energiezuinig worden gemaakt.